4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Audi A3 Sedan 1.4 TFSI CoD S Tronic - Mercedes CLA 200

Ενάντια στη δεδομένα αδιάφορη και άχρωμη εικόνα των σεντάν, οι Mercedes και Audi βάζουν στην εξίσωση το στυλ και την ουσία, διευρύνοντας το γερμανικό εμφύλιο στη μικρομεσαία premium κατηγορία και στις προτάσεις τριών όγκων.

ΟΙ άγραφοι κανόνες της ελεύθερης αγοράς υποδεικνύουν την επιθετική επεκτατική πολιτική ως το πιο δυνατό όπλο για την επιβολή στους αντιπάλους. Μια τακτική που τα τελευταία χρόνια υιοθετείται με ευλαβική συνέπεια από τους Γερμανούς κατασκευαστές, οι οποίοι, εισχωρώντας σε κάθε παρακλάδι των επιμέρους κατηγοριών, ή ακόμα και δημιουργώντας νέες τάσεις, βλέπουν τα νούμερα των πωλήσεων και τα μερίδιά τους σε μια σταθερά ανοδική πορεία, παρά την ευρύτερη κρίση στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου. Ένα από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα αφορά τα μικρομεσαία σεντάν και, ειδικότερα, την είσοδο αρχικά της Mercedes με τη CLA και στη συνέχεια της Audi με το Α3 Sedan, τα οποία προσέθεσαν την πολυτελή διάσταση σε μια κατηγορία που μέχρι σήμερα ήταν συνδεδεμένη με πιο συμβατικά και τυπικά στοιχεία.
Και, βέβαια, μπορεί πρακτικά να μιλάμε για την αντίστοιχης λογικής προσθήκη ενός επιπλέον όγκου στην A-Class και στο Α3, αλλά κάτω από το πρίσμα μιας διαφορετικής σε κάθε περίπτωση προσέγγισης, που εντέλει διαμορφώνει και το αντίστοιχο ύφος, με τη CLA να ποντάρει εξαρχής, χάρη στην εμφάνισή της, στον εντυπωσιασμό και το A3 Sedan να αντιπαραβάλλει ένα πιο αυστηρό, αλλά καθολικά ολοκληρωμένο προφίλ.

Αντιθέσεις
Παρά το γεγονός πως η εικόνα ενός 4θυρου αμαξώματος τριών όγκων είναι συνδεδεμένη στο μυαλό μας με μια συγκρατημένη αισθητική, αρκετές φορές οι ίδιοι οι σχεδιαστές παραδέχονται πως αυτό είναι αποτέλεσμα της ζήτησης για ένα εύπεπτο αποτέλεσμα από ένα πιο συντηρητικό κοινό και πως η πιο ισορροπημένη φόρμα ενός σεντάν μπορεί με μεγάλη ευκολία να αποκτήσει άποψη και ιδιαιτερότητα. Η Mercedes είναι από τις πρώτες που πάντρεψαν με επιτυχία τις αναλογίες του 4θυρου αμαξώματος με τα κουπέ χαρακτηριστικά, στη μεγάλη CLS, υιοθετώντας στοιχεία όπως τη χαμηλή τοξοειδή οροφή, το έντονα κεκλιμένο πίσω παρμπρίζ, το σφηνοειδές προφίλ του πορτ μπαγκάζ με την ενσωματωμένη αεροτομή, αλλά και τις πόρτες χωρίς πλαίσιο για τα παράθυρα. Συνταγή που χρησιμοποιήθηκε αυτούσια και στη CLA, η οποία, κολακευμένη ακόμα περισσότερο από το επιθετικό εμπρός μέρος της A-Class, έχει αποκτήσει μια εξαιρετικά αθλητική σιλουέτα, που συγκεντρώνει τα βλέμματα από όπου κι αν περάσει.
Μπροστά σε αυτήν τη ρευστότητα των γραμμών της CLA, το Α3 Sedan δείχνει σαφώς πιο συγκρατημένο και πιο κοντά σε παραδοσιακά δεδομένα. Κατά την πάγια τακτική της Audi, η αισθητική δεν ξεφεύγει σημαντικά από των μεγαλύτερων σεντάν της. Ωστόσο, το χαμηλότερο κατά 9 χλστ. ύψος και οι τονισμένοι θόλοι, που αυξάνουν κατά 11 χλστ. το πλάτος σε σχέση με του αντίστοιχου Sportback, σε συνδυασμό με το σχετικά κοντό, ελαφρώς υπερυψωμένο και με ενσωματωμένη αεροτομή πορτ μπαγκάζ, συνθέτουν μια κόμπακτ αλλά και δυναμική εικόνα, η οποία χωρίς επιπλέον προσθήκες θα μπορούσε να αντιστοιχεί σε κάποια έκδοση RS. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, μάλιστα, και οι δύο σεντάν εκδόσεις δείχνουν περισσότερο κομψές και στυλάτες από τους 5θυρους χάτσμπακ συγγενείς τους.
Ωστόσο, ο όποιος σχεδιαστικός οίστρος φαίνεται πως σταματά στις εξωτερικές πινελιές, αφού, καθισμένος στο εσωτερικό, δε βρίσκεις τίποτα που να επισημαίνει πως βρίσκεσαι στις σεντάν, και όχι σε κάποια από τις χάτσμπακ εκδόσεις. Μιλάμε, συνεπώς, για μια εικόνα πανομοιότυπη με αυτήν των Α3 και A-Class, σε κάθε επίπεδο. Βασικά στοιχεία και στις δύο περιπτώσεις είναι η σχετικά μινιμαλιστική αισθητική με τις καθαρές γραμμές και, αναμφίβολα, η υπεράνω κάθε κριτικής απτή ποιότητα, που πηγάζει από τα εξαιρετικά σε αίσθηση πλαστικά, τον πολυτελή διάκοσμο και, φυσικά, το προσεγμένο στη λεπτομέρεια φινίρισμα. Πάντως, και εδώ η Mercedes κερδίζει στα σημεία, δείχνοντας περισσότερο φρέσκια και με στοιχεία που προσδίδουν μια σπορτίφ διάθεση, όπως είναι η διχρωμία από τις επενδύσεις σε απόχρωση αλουμινίου στο ταμπλό και ο ευανάγνωστος πίνακας οργάνων, αλλά και η χαμηλή θέση οδήγησης σε συνδυασμό με τις μικρές γυάλινες επιφάνειες που παραπέμπουν σε σπορ κατασκευές. Επί της ουσίας, και στις δύο περιπτώσεις η εργονομία δεν αφήνει περιθώρια κριτικής, καθώς ο οδηγός θα βρει εύκολα την ιδανική θέση οδήγησης, με το A3 εντούτοις να προσφέρει καλύτερη περιφερειακή ορατότητα.
Από εκεί και πέρα, ο λόγος για τις πιο πρακτικές παραμέτρους, που βέβαια συνδέονται με ένα από τα βασικά στοιχεία που αναζητά κάποιος που στρέφεται στην επιλογή ενός σεντάν, και που δεν είναι άλλο από τους χώρους για επιβάτες και αποσκευές. Οι εξωτερικές διαστάσεις είναι μάλιστα παραπλανητικές σε σχέση με την πραγματικότητα, καθώς η CLA, με μήκος 4,63 μ. (που ισοφαρίζει τη θεωρητικά μεγαλύτερης κατηγορίας C-Class), είναι σαφώς μακρύτερη από το A3 Sedan (4,46 μ.) και με αντίστοιχα μεγαλύτερο -κατά 62 χλστ.- μεταξόνιο. Ωστόσο, φαίνεται πως η χωροταξική εκμετάλλευση είναι πιο εύστοχη στο Α3, καθώς, παρά τους υποδεέστερους αριθμούς, αποδεικνύεται αντίστοιχα ευρύχωρο με τη CLA, με αρκετό αέρα για τα πόδια αλλά και τους ώμους των πίσω επιβατών, τη στιγμή που δε θα προβληματίσει ούτε με το διαθέσιμο ύψος, σε αντίθεση με τη Mercedes, στην οποία η μεγάλη κλίση στο τελείωμα της οροφής στερεί πολύτιμα εκατοστά, αναγκάζοντας σε επαφή του κεφαλιού με την οροφή ακόμα και επιβάτες κανονικού ύψους. Έτσι, το πλεονέκτημα των μεγαλύτερων διαστάσεων της CLA εισπράττεται ουσιαστικά μόνο στο χώρο αποσκευών, που φθάνει τα 470 λίτρα, έναντι των 425 του A3 Sedan, που πάντως προσφέρει περισσότερο ύψος και μεγαλύτερο άνοιγμα του πορτ μπαγκάζ, διευκολύνοντας τη φόρτωση.

Οικογενειακές ανησυχίες
Η προσθήκη του τρίτου όγκου, προς τέρψη όσων αναζητούν την επιπλέον ευκολία στην εξυπηρέτηση πρακτικών αναγκών, η οποία δίνει στα σεντάν και έναν πιο οικογενειακό χαρακτήρα, δε σημαίνει απαραίτητα και την άρνηση των αρετών που συνδέονται με ένα ελκυστικό οδηγικό προφίλ. Στην περίπτωση, λοιπόν, τόσο του A3 Sedan όσο και της CLA, η μεταφορά από τις χάτσμπακ εκδόσεις ατόφιων των στοιχείων που αφορούν πλαίσιο, ανάρτηση αλλά και επιμέρους ρυθμίσεις, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση ενός κάθε άλλο παρά αδιάφορου πακέτου δυναμικών χαρακτηριστικών. Ειδικά δε στις εκδόσεις της δοκιμής μας, που βάζουν στην εξίσωση και την παράμετρο των ζωντανών επιδόσεων.
Βλέπετε, η CLA 200 φιλοξενεί την πιο δυνατή έκδοση του υπερτροφοδοτούμενου 1.600άρη της Mercedes, που μεταξύ άλλων διαθέτει το σύστημα άμεσου ψεκασμού BlueDIRECT, μεταβλητό χρονισμό των βαλβίδων εισαγωγής και εξαγωγής καθώς και μεταβλητή βύθιση των βαλβίδων εισαγωγής, φθάνοντας τους 156 ίππους και τα 25,5 χλγμ. ροπής. Από την πλευρά της, η Audi προσφέρει ένα αντίστοιχο τεχνολογικό υπόβαθρο, με άμεσο ψεκασμό και μεταβλητό χρονισμό εισαγωγής και εξαγωγής και με τον πιο φρέσκο TFSI να διαθέτει και το σύστημα CoD (Cylinder on Demand) για την απενεργοποίηση των 2 από τους 4 κυλίνδρους σε συνθήκες χαμηλού φορτίου του κινητήρα (μεταξύ των 1.400 και των 4.000 σ.α.λ. και όταν η απαιτούμενη για την κίνηση ροπή είναι κάτω από τα 8,6 χλγμ.), έχοντας ως στόχο την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης. Χάρη στα παραπάνω, ο CoD αποδεικνύεται ισχυρότερος από τον αντίστοιχο συμβατικό 1.4 TFSI, φθάνοντας τους 140 ίππους, ενώ, παράλληλα, παρά τη χαμηλότερη χωρητικότητα σε σχέση με αυτόν της Mercedes, τον ισοφαρίζει σε ροπή, αγγίζοντας και αυτός τα 25,5 χλγμ.
Στην πράξη, μιλάμε για δύο σύνολα που δύσκολα σου επιτρέπουν τις όποιες παρατηρήσεις, με ομοιογένεια και γραμμικότητα στην απόδοση της ισχύος, αλλά και με αμεσότητα στην απόκριση από χαμηλά. Μόνο με αρκετή προσοχή μπορείς να εντοπίσεις πως ο TFSI δείχνει ελαφρώς πιο ζωντανός και γεμάτος στις χαμηλές και τις μεσαίες στροφές, χωρίς πάντως να χάνει την ευστροφία του ακόμα και με τη βελόνα του στροφομέτρου κοντά στα κόκκινα, εκεί δηλαδή που αυτός της Mercedes αναδεικνύει την ευρωστία και τη δύναμή του. Ωστόσο, η υπεροχή της Mercedes στα χαρτιά δεν αποτυπώνεται απόλυτα και στη γλώσσα των αριθμών, μιας που, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις, το Α3 Sedan φαίνεται πως εξαργυρώνει τόσο το ατού του κιβωτίου διπλού συμπλέκτη S tronic 7 σχέσεων με την εξαιρετική κλιμάκωση, που είχε το αυτοκίνητο της δοκιμής μας, όσο και το συνολικά χαμηλότερο βάρος που εξασφαλίζει μεταξύ άλλων η πλατφόρμα MQB του ομίλου Audi-VW.
Έτσι, το Α3 Sedan αποδεικνύεται ταχύτερο από στάση, με 8,6 δλ. για τα 0-100 χλμ./ώρα, έναντι των 9,1 δλ. της CLA 200, διατηρώντας μια σαφή πρωτοπορία και σε όλες τις ενδιάμεσες επιταχύνσεις απέναντι στη χειροκίνητη έκδοση της Mercedes, με το σαφώς πιο αραιά κλιμακωμένο κιβώτιο 6 σχέσεων της δοκιμής μας. Αξίζει δε να σημειώσουμε πως αυτή η εικόνα στις ρεπρίζ δεν ανατρέπεται ακόμα και απέναντι στην άμεσα συγκρίσιμη CLA 200 με το αντίστοιχο κιβώτιο 7G-DCT, όπου τα δύο μοντέλα αποδεικνύονται πρακτικά ισόπαλα, με το A3 να είναι πάντως οριακά ταχύτερο σε αρκετές περιπτώσεις. Ενδεικτικά θα σημειώσουμε πως για τα 80-110 χλμ./ώρα με 4η σχέση το Α3 Sedan χρειάζεται 4,7 δλ. και η CLA 200 7G-DCT 4,8, αντίστοιχα (CLA 200 manual: 6,0 δλ.), ενώ για τα 120-140 δλ. με 5η και 6η οι αντίστοιχες τιμές είναι 5,0 και 6,4 δλ. για το A3 και 4,7 και 6,7 δλ. για τη CLA διπλού συμπλέκτη (CLA 200 manual: 6,6/8,5 δλ.). Τα θετικά στοιχεία του TFSI δεν περιορίζονται, όμως, στον τομέα των επιδόσεων, αλλά επεκτείνονται και σε αυτόν της κατανάλωσης, όπου το Α3 Sedan εμφανίζει ένα σαφώς πιο οικονομικό προφίλ, σημειώνοντας μια μέση κατανάλωση της τάξης των 8,5 λίτρων/100 χλμ., τη στιγμή που αυτή της CLA 200 κυμαίνεται στα 9,4 λίτρα/100 χλμ.
Από εκεί και πέρα, το παραπάνω πακέτο των ιδιαίτερα ικανοποιητικών επιδόσεων πλαισιώνει ιδανικά το ανταποδοτικό οδηγικό προφίλ, που ουσιαστικά δεν ξεφεύγει από τα γνωστά δεδομένα των χάτσμπακ εκδόσεων. Πρακτικά, η μόνη διαφοροποίηση μπορεί να εντοπιστεί στην κατά τι τονισμένη μεταφορά βάρους κατά το άφημα του γκαζιού υπό πίεση, λόγω του μεγαλύτερου όγκου στον πίσω άξονα, κάτι που βέβαια κάθε άλλο παρά ενοχλεί, καθώς, υπό προϋποθέσεις, βοηθά στο ζύγισμα μέσα στη στροφή. Όπως, λοιπόν, και με την A-Class και το χάτσμπακ Α3, έχουμε να κάνουμε με δύο από τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις της μικρομεσαίας κατηγορίας. Τα εύσημα, ωστόσο, συγκεντρώνει, και στη Sedan έκδοσή του, το Α3, που απλώς οριοθετεί την κορυφή της κατηγορίας με τον ιδανικό συνδυασμό αποτελεσματικότητας αλλά και ποιότητας των οδηγικών χαρακτηριστικών του. Το πλαίσιο σε κερδίζει με την ακρίβεια του ζυγίσματος και την προοδευτικότητα των αντιδράσεων, την ίδια στιγμή που, χάρη στη γεωμετρία, έχει πολύ υψηλή πρόσφυση και, κατ' επέκταση, μια εν γένει ουδέτερη συμπεριφορά, ακόμα και σε μέτριο οδόστρωμα, ενώ το τιμόνι, σε αντίθεση με το παρελθόν, συμπεριλαμβάνεται πλέον στα θετικά στοιχεία του, προσφέροντας, εκτός από ακρίβεια, και αρκετά καλή πληροφόρηση. Τα παραπάνω συνοδεύονται, ασφαλώς, από μια εξαιρετικά συμπαγή αίσθηση κύλισης με στιβαρή αλλά ποιοτική απόσβεση, η οποία προσδίδει μια τονισμένη αίσθηση άνεσης αλλά και πολυτέλειας, που ανταποκρίνεται ιδανικά στο χαρακτήρα και στον προσδιορισμό του αυτοκινήτου.
Από τη μεριά της, η CLA ακολουθεί από κοντά σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα, προβάλλοντας ένα αρκετά οδηγοκεντρικό προφίλ, που δε σε αφήνει αδιάφορο. Δείχνει επίσης πιο ζωντανή και με περισσότερη σπιρτάδα στην απόκριση σε σχέση με το A3, προβάλλοντας έτσι μια πιο σπορτίφ διάθεση, η οποία ενισχύεται τόσο από το ακριβές και γρήγορο τιμόνι, που όμως στις χαμηλότερες ταχύτητες υπολείπεται σε αίσθηση, όσο και από τα φρένα, με την εξαιρετική αίσθηση στο πεντάλ και την αντοχή στην πίεση, αλλά και από τον επιλογέα με το σαφές και θετικό κούμπωμα. Ωστόσο, η ελκτική πρόσφυση είναι λίγο υποδεέστερη από αυτήν του A3, με αποτέλεσμα η επέμβαση του αρκετά διακριτικού ESP να είναι πιο συχνή, ενώ -ακόμα πιο σημαντικά- η σύνθεση του οδηγικού προφίλ της βασίζεται αρκετά στην υιοθέτηση πιο σφιχτών ρυθμίσεων στην ανάρτηση, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στην άνεση, και συγκεκριμένα αρκετά ξερές αντιδράσεις στην απόσβεση των ανωμαλιών, με το φαινόμενο να γίνεται ακόμα πιο έντονο στην έκδοση με το σπορ πακέτο AMG και τα 18άρια ελαστικά με το 45άρι προφίλ.

Στυλ εναντίον λογικής
Αυτοκίνητα όπως τα δύο γερμανικά premium μικρομεσαία σεντάν θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφορμή για την αναζωογόνηση μιας κατηγορίας που μέχρι τώρα ήταν μάλλον ξεχασμένη, όντας συνδεδεμένη με άχρωμες και χωρίς χαρακτήρα προτάσεις και με ένα άκρως συντηρητικό κοινό. Το Α3 Sedan και η CLA έρχονται να ανατρέψουν αυτήν την εικόνα, μεταφέροντας από τις επιτυχημένες χάτσμπακ εκδόσεις αυτούσια στοιχεία, που προσδίδουν άποψη και ουσία.
Αναμφίβολα, μιλάμε για τις κορυφαίες προτάσεις της κατηγορίας. Ωστόσο, στη μεταξύ τους αναμέτρηση τους επιπλέον πόντους που αναδεικνύουν το νικητή κερδίζει το A3 Sedan, προσφέροντας ένα σφαιρικά ολοκληρωμένο πακέτο, στο οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπίσεις αδυναμίες. Χωρίς σε καμία περίπτωση να στερείται σε στυλ, σε σχέση με τις χάτσμπακ εκδόσεις, είναι ακόμα πιο πρακτικό και χρηστικό, με έναν άκρως ελκυστικό συνδυασμό επιδόσεων και οικονομίας και, κυρίως, χωρίς να απαιτεί την παραμικρή υποχώρηση σε σχέση με το αψεγάδιαστο οδηγικό προφίλ, που συνδυάζει ιδανικά την άνεση και την ποιότητα με την αποτελεσματικότητα. Από την άλλη πλευρά, η CLA προβάλλει μια ιδιαίτερα θαρραλέα για την κατηγορία σχεδιαστική προσέγγιση, που κερδίζει τις εντυπώσεις και, βέβαια, έναν έντονο οδηγικό χαρακτήρα που μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον, ωστόσο απαιτεί υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά την άνεση. Εντούτοις, η προσθήκη του τρίτου όγκου, χωρίς κάποια άλλη ουσιαστική αλλαγή, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη σημαντικά υψηλότερη τιμή (σχεδόν 4.500 ευρώ) από της αντίστοιχης A-Class, η οποία με αυτό το δεδομένο δείχνει η πιο λογική επιλογή για όσους έλκονται περισσότερο από τη φιλοσοφία και το χαρακτήρα της μικρομεσαίας Mercedes._ 4Τ

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Η αντιπαράθεση των δύο αντιπάλων σε οικονομοτεχνικό επίπεδο δείχνει μια σαφή υπεροχή του Α3 Sedan, με βάση τη σύγκριση εκδόσεων με αντίστοιχο εξοπλισμό. Η βασική έκδοση Attraction Plus, με 25.300 ευρώ, προσφέρει ένα πλήρες πακέτο εξοπλισμού, που μεταξύ άλλων διαθέτει επτά αερόσακους, ABS, ESP, Start & Stop, ηλεκτρικά παράθυρα, καθρέφτες και ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές, κλιματισμό, ραδιοCD και ζάντες αλουμινίου 16 ιντσών. Η αμέσως επόμενη έκδοση, Ambition (27.300 ευρώ), διαθέτει επιπλέον σπορ ανάρτηση και καθίσματα, πολυλειτουργικό τιμόνι, το σύστημα Audi Drive Select και το σύστημα multimedia MMI καθώς και αυτόματο διζωνικό κλιματισμό. Και στις δύο εκδόσεις η επιλογή του κιβωτίου διπλού συμπλέκτη S tronic κοστίζει επιπλέον 2.400 ευρώ.
Στην περίπτωση της CLA 200, η βασική έκδοση με αντίστοιχο εξοπλισμό της Attraction Plus του A3 είναι σημαντικά πιο ακριβή, καθώς ξεκινά από τα 31.900 ευρώ, έχοντας από εκεί και πέρα μια μεγάλη λίστα με ανεξάρτητα πακέτα εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας, ενώ εδώ η επιλογή του 7G tronic κοστίζει 2.500 ευρώ.

AUDI A3 SEDAN 1.4 TFSI CoD
ΥΠΕΡ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ/ΕΛΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΣΗ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΚΑΤΑ/ΣYMBATIKH ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

MERCEDES CLA 200
ΥΠΕΡ/ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ/ΑΙΣΘΗΣΗ ΦΡΕΝΩΝ/ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
ΚΑΤΑ/TIMH/ΑΝΕΣΗ